Sågtimmer

Är du på jakt efter köpare av ditt sågtimmer? Nydala Trävaru med utgångspunkt i Vrigstad/Värnamo ställer sig gärna vid din sida för att ge dig bästa förutsättningarna för att lyckas din försäljning av sågtimmer.

Svar på vanliga frågor

Vi får ofta samma typ av frågor gällande just sågtimmer. Kortfattat har vi försökt att besvara dessa frågor, är något fortsatt oklart är ni varmt välkomna att kontakta vår duktiga personal, kontaktuppgifter finner ni under fliken ”kontakt”.

Vad som gäller kravmässigt kring kvaliteten på timret?

Gällande kvaliteten på sågtimmer som ska säljas så måste stocken vara avverkad av levande stamdel, vara fri från kol och insektsskador, inte ha öppen lyra eller ha någon stamskada. Stammen ska vara kapad med såg samt vara fri från plast, metall, sten och sot både i själva veden och i barken.

Vad har koderna på sågtimrets mätbesked för betydelse?

När det kommer till koderna som står på timret så är det Virkesmarknadens parter som bestämt att en ny instruktion skulle introduceras vid mätningen av sågtimmer av tall och gran från och med 2007. Instruktionen infördes för att göra mätningen enklare och få bättre kvalitet på själva mätresultaten.

Vad har sågtimmer för handelsmått?

De koder som används för att ange handelsmåtten av sågtimmer i toppmätt volym under bark är (m3toub) medan koden för fast volym under bark betecknas med (m3fub).

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig!

Det finns en rad grundkrav och rekommenderade baskrav för sågtimmer. Nydala Trävaru har bred kunskap och gedigen erfarenhet, vi kan helt enkelt det mesta som har med skog att göra. Så tveka inte på att ta experthjälp av oss, vi vill att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt sågtimmer och din skog.

Tel: 0382 - 56 19 00
E-post: mail@nydalatra.se